Σκέψεις για την περιφέρεια Ηπείρου

Η διοικητική μεταρρύθμιση για τις τοπικές εκλογές είναι γεγονός. Γεγονός επίσης είναι πως οι αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιφέρειας αποφασίζονται από τους κατοίκους σε μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν. Βέβαια έτσι αυξάνονται και οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των κατοίκων για να γίνει η καλύτερη επιλογή. Ποια είναι λοιπόν η προοπτική που θέλουμε για την Ήπειρο τα επόμενα 10 χρόνια; Με αυτό το ερώτημα καλούμαστε να αξιολογήσουμε τις επιλογές που θα υπάρχουν για να ψηφίσουμε.

Παρακάτω θα αναλύσω την δική μου ματιά στο πως θέλω να εξελιχθεί η περιφέρεια που ζω και εργάζομαι και γιατί κανένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Η οικονομία της Ηπείρου βασίζεται κατά βάση στην πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, γεωργία, γαλακτοκομικά προϊόντα) και στις υπηρεσίες (κατά βάση χειμερινές και θερινές τουριστικές υπηρεσίες).

Αναλύοντας τον πρώτο τομέα κάποιος διαπιστώνει πως είναι αρκετά ανεπτυγμένος, αλλά πολύ εσωστρεφής και θρέφει μόνο όσους απασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν. Ο συνεταιρισμός ΠΙΝΔΟΣ αν και θετικός ως σκέψη δεν είναι κινητήριος μοχλός για την περιοχή. Για παράδειγμα καμία δευτερεύουσα δραστηριότητα δεν έχει αναπτυχθεί σε συνδυασμό με την γνώση που παράγεται από το πανεπιστήμιο στο τμήμα Χημικών ή Βιολογικών Εφαρμογών. Κατά επέκταση δεν υπάρχει απορροφητικότητα στους αποφοίτους του πανεπιστημίου και οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που πήραν ώστε να ωφεληθεί μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Το ζήτημα αυτό είναι απλά ένα ζήτημα οράματος και λανθασμένης πολιτικής που εξαντλήθηκε στο να βολευτούν κάποιοι γνωστοί και φίλοι χωρίς να παρέχονται αναπτυξιακές προοπτικές για την πόλη, τον νομό και την περιφέρεια.

Αν πάμε ένα βήμα πιο πέρα τότε θα διαπιστώσουμε ότι παρόμοιες πολιτικές και αντιλήψεις από τα ίδια στελέχη όχι μόνο δεν συνησέφεραν στην ανάπτυξη αλλά διευκόλυναν επιχειρήσεις να κλείσουν και να μείνει ο κόσμος στον δρόμο. Λόγος γίνεται για την ΣΒΕΚΗ όπου παρόλο που βρίσκεται σε μία περιοχή που υπάρχει σχεδόν το 80% της Ελληνικής κτηνοτροφίας κατάφερε να μην είναι κερδοφόρα. Αυτό συνέβη γιατί προτεραιότητα πολιτικών παραγόντων της περιοχής δεν ήταν να βοηθήσουν την ανάπτυξη αλλά να βολέψουν τους ημετέρους. Αν δεν είναι κερδοφόρα τα σφαγεία στα Ιωάννινα με τόσο παραγωγή πως είναι κερδοφόρα και δεν πνίγονται στα χρέη σε άλλα μέρη της Ελλάδας με σαφώς μικρότερη κτηνοτροφία;

Αυτά είναι δύο απλά παραδείγματα και όποιος θέλει να ψάξει υπάρχουν και άλλα. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την ενδεχόμενη επιλογή του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του κ. Βαγγέλη Αργύρη για περιφερειάρχη καθώς οι ευθύνες του στα παραπάνω παραδείγματα είναι μεγάλες. Δεν έχει αναδείξει κάποιο άλλο στέλεχος το ΠΑΣΟΚ που να μπορεί να αναλάβει να βγάλει από το τέλμα την περιφέρεια Ηπείρου; Ας μιλήσουμε με σύγχρονους όρους για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ποιο κράτος υπάρχουν χοιροστάσια και πτηνοτροφεία τόσο κοντά στον αστικό ιστό χωρίς κατάλληλη επεξεργασία λημμάτων; Πως θα εκμεταλλευτούμε την παραγόμενη γνώση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία αν στελεχώνουμε μόνο από τους αρεστούς και όχι από τους άριστους; Πως θα καταφέρει η Ήπειρος να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να διαμορφώσει την εσωτερική της οικονομία ώστε να ανέβει το βιωτικό επίπεδο όλων των κατοίκων συνολικά;

Αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν τα ηνία της περιφέρειας. Ας προσπαθήσουμε να έχουμε έναν διάλογο γύρω από τα θέματα που αφορούν όλους μας. Ας είναι ψήφος συνείδησης και όχι κομματική γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε, μέσω της σύνθεσης και όχι της αντιπαράθεσης. Νέα στελέχη και νέοι άνθρωποι με όραμα, όχι άνθρωποι με ξεφτισμένα συνθήματα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολιτικές.

Advertisements

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: