Σκέψεις για το πρόγραμμα της Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα

Αγαπητοί φίλοι, δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα της Ενότητας Πολιτών και αφού ρίξαμε μία γρήγορα ματιά χτες σήμερα επανερχόμαστε με αυτά που μας άρεσαν και αυτά που δεν μας άρεσαν και τόσο.

Η γενική αίσθηση που μου έχει αφήσει το πρόγραμμα είναι δημοκρατική και προοδευτική. Προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα των καιρών με πρωτοποριακές προτάσεις της ενότητας «Γιάννενα: πόλη της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς«. Για παράδειγμα μου έκανε εντύπωση η έκδοση δημοτικής εκπτωτικής κάρτας για πολύτεκνες και άπορες οικογένειας και η ανάπτυξη δομών ένταξης των μεταναστών.

Στην ενότητα «Γιάννενα: πόλη της παιδείας και του πολιτισμού» αναλύονται προτάσεις για την επαναφορά των Ιωαννίνων στην θέση που κατείχαν παλιά στα γράμματα. Ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι το διεθνές φεστιβάλ με επίκεντρο τα Ιωάννινα και τη Δωδώνη, η Biennale Ηπειρωτών καλλιτεχνών και η λειτουργία θερινού κινηματογράφου. Σημαντική δέσμευση είναι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να πάρει απόφαση πως τα Ιωάννινα είναι πόλη αφιλόξενη σε τσίρκο με ζώα. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η απουσία μέριμνας για ένα περίπου θεσμοθετημένο φεστιβάλ της πόλης μας το Castle Rock Festival στο οποίο έχουν παρουσιαστεί σημαντικοί διεθνής καλλιτέχνες (Οι James στα Ιωάννινα). Θα προτιμούσα να δοθεί προτεραιότητα να καθιερωθεί με μεγαλύτερη συχνότητα το συγκεκριμένο φεστιβάλ παρά να βάλουμε μπρος καινούργια. Τα Ιωάννινα με την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών μπορούν εύκολα να είναι πόλος έλξης πολλών παραπάνω φεστιβάλ, αλλά ας βάλουμε προτεραιότητα στα ήδη υπάρχοντα.

Μεγάλο πρόβλημα στην πόλη μας, όπως ξέρουμε όλοι, αποτελεί το κυκλοφοριακό. Οι προτάσεις που μου άρεσαν στην ενότητα «Βιώσιμη κινητικότητα & Οργάνωση Κυκλοφορίας» έχουν να κάνουν με τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ειδικότερα οι ποδηλατόδρομοι προτείνεται να αναπτυχθούν σε σχέση με τις βασικές υποδομές της πόλης (πανεπιστήμιο, νοσοκομεία, ΤΕΙ, Αεροδρόμιο) κάτι που σημαίνει δεν θα είναι μόνο για χρήση αναψυχής). Μία πρόταση που θα είχε ενδιαφέρον είναι ο περιορισμός της παράνομης στάθμευσης (διπλοπαρκάρισμα) και η δημιουργία χώρος στάθμευσης για τους κατοίκους του κέντρου αποκλειστικά ώστε να είναι οι δρόμοι ελεύθεροι από αυτοκίνητα.

Τέλος δεν μου άρεσε στο πρόγραμμα, και το είπα και χτες, η πλήρης απουσία συγκεκριμένης πολιτικής και προτάσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου. Θα επανέλθω με καινούργιο άρθρο συγκεκριμένα για την ψηφιακή που προτείνεται αριστερά και δεξιά διάσπαρτα στο πρόγραμμα.

Advertisements

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: