Τα αίτια της ήττας στην περιφέρεια Ηπείρου

Οι φήμες πλέον αρχίζουν να οργιάζουν. Είδα πρόσφατη συνέντευξη του νομάρχη Πρεβέζης, Βασίλη Ιωάννου, στο τοπικό κανάλι ITV και την ανάλυση που έκανε για τα αίτια της ήττας και για τα χαμηλά ποσοστά που μέτρησε τελικώς η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ηπείρου. Σιγά σιγά, όπως ήταν αναμενόμενο, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δημοσιεύματα που ρίχνουν άδεια να πιάσουν γεμάτα και να προκαλέσουν εσωστρέφεια στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Σε σχόλιο αναγνώστριας του ιστολογίου μας μπορείτε να δείτε μία πρώτη ανάλυση των δημοσιευμάτων υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Παρακάτω θα προσπαθήσω να προσεγγίσω και εγώ αυτό το θέμα μέσα από την δική μου οπτική γωνία.

Είναι λογικό το τοπικό ΠΑΣΟΚ να αναλύσει τα αίτια της ήττας, δεν είναι λογικό όμως τα αίτια αυτά πρωτίστως να αναζητηθούν σε άλλους και όχι σε αυτούς που είχαν την κύρια ευθύνη για την εκλογική μάχη. Ήδη εμείς ως ιστολόγιο είχαμε διατυπώσει κάποιους φόβους και ανησυχίες για τις επιλογές που έκανε το ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Ηπείρου. Τα αναλύσαμε σε άρθρα μας που βρήκαν απήχηση και σε άλλους bloggers. Εντύπωση μας έκανε πως παρόμοιες σκέψεις με αυτές που κάναμε εμείς διατύπωσε και ο κ. Πρετεντέρης σε μία ανάλυσή του στο Βήμα.

Το κυνήγι μαγισσών μας έχει διδάξει από το παρελθόν πως δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και σίγουρα πολλές φορές αναζητούνται ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Ο κ. Κασσής, σε δημοσίευμα ημερήσιας τοπικής εφημερίδας, φέρεται να αναρωτιέται: «Αν είναι τόσο κακός πολιτικός ο κ. Αργύρης, άντε να δεχτούμε το αποτέλεσμα στο Νομό μας που τον ξέρουν όλοι οι ψηφοφόροι. Είναι όμως, τόσο κακός ώστε η φήμη του ξεπέρασε τόσο εύκολα και γρήγορα τα όρια του Νομού μας, γι’ αυτό και τον καταψήφισαν οι Πρεβεζιάνοι και οι Αρτινοί;«. Ο κ. Αργύρης υπηρέτησε το κράτος σε διάφορες θέσεις με κορυφαία ίσως όταν έγινε υπουργός Γεωργίας. Υποθέτω πως οι κάτοικοι των, κατά βάσει αγροτικών νομών Άρτας και Πρεβέζης, έχουν μία εμπεριστατωμένη άποψη για τον κ. Αργύρη ως πρόσωπο και ως πολιτικό καθώς η διαδρομή του στην πολιτική έχει συναντηθεί με τις δικές τους ζωές παραπάνω από μία φορές. Ένα ακόμα ενδιαφέρον σχόλιο από τον νομάρχη Πρεβέζης είναι πως δεν επιλέχθηκαν στελέχη από την δική του νομαρχιακή παράταξη να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κ. Αργύρη, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος συνδυασμός εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή με 52%. Τέλος αναζητούνται ευθύνες στους βουλευτές των νομών καθώς εικάζεται ότι δεν βοήθησαν αρκετά.

Οι εκλογές αυτές όμως είχαν ένα ιδιαίτερο γνώρισμα. Οι πολίτες που ψήφισαν (γιατί ήταν και πολλοί εκείνοι που δεν ψήφισαν) επέλεξαν πρόσωπα. Για αυτό το λόγο νίκησε ο Καμίνης στην Αθήνα και ο Μπουτάρης στην Θεσσαλονίκη. Είδαν ανθρώπους άφθαρτους, με γενικότερες συμμαχίες, με νέες ιδέες, με προοπτική για το μέλλον. Είδαν ανθρώπους οι οποίοι, επιτυχημένοι όντας στην επαγγελματική τους ζωή, έδωσαν μία ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει. Αντίστοιχα ο ψηφοφόρος των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας, της Ηγουμενίτσας και των χωριών τι είδε μπροστά του; Τι είχε να επιλέξει; Ο συνδυασμός τους ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας με τον επικεφαλής, τι είχε να προσφέρει; Ο κ. Αργύρης έχοντας διαπεράσει κάθετα και οριζόντια το κράτος σε πολλές θέσεις ευθύνης θέλησε να γίνει Ηπειρωτάρχης, λογικό δεν είναι ο κόσμος να αντιδράσει με αυτή την πολιτική απληστία; Εάν οι κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης είχαν να επιλέξουν ανθρώπους μορφωμένους με πετυχημένες επαγγελματικές διαδρομές οι κάτοικοι της Ηπείρου τι είχαν να επιλέξουν; Εάν οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είχαν να επιλέξουν ανθρώπους άφθαρτους, ανεξάρτητους μακριά από μηχανισμούς και ενέργειες που διχάζουν, οι άνθρωποι της Ηπείρου τι είχαν να επιλέξουν;

Η ανάλυση  των αιτιών της ήττας είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, όμως είναι σημαντικό οι ευθύνες να καταμεριστούν όπως πρέπει καθώς είναι πρώτη τάξεως ευκαιρία για το τοπικό ΠΑΣΟΚ να λάβει το δικό του μήνυμα των εκλογών. Το μήνυμα αυτό ήταν εμφατικό, ήταν συγκεκριμένο και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το μήνυμα του συνόλου της κοινωνίας που προσήλθε στις κάλπες. Με την προσπάθεια καταμερισμού ευθυνών σε τρίτους που τάχα δεν βοηθήσανε ή επένδυσαν στην ήττα το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να μην διορθώσουμε εκείνες τις παραμέτρους που όντως μας οδήγησαν σε μία τέτοια ήττα. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ποίμνιο ώστε ο κάθε παράγοντας, βουλευτής, νομάρχης, να τους λέει τι να ψηφίσουν. Οι πολίτες έχουν κρίση και σκέψη και μέσω αυτής αξιολογούν τις επιλογές που έχουν στην κάλπη. Μου φαίνεται αδιανόητο η επιλογή κάποιου να μην ψηφίσει έναν συνδυασμό, να μεταφραστεί ως έμμεση συνέπεια λόγω περιορισμένης βοήθεια από τρίτους και όχι ως άμεση συνέπεια αυτών που διεκδικούσαν την ψήφο των πολιτών.

Advertisements

Ετικέτες: ,

3 Σχόλια to “Τα αίτια της ήττας στην περιφέρεια Ηπείρου”

 1. δεσποινις Says:

  Συγχαρητήρια! Η ανάλυση που έκανες είναι εξαιρετικη. Αναρωτιέμαι γιατί δυσκολεύονται τόσο σε παρόμοιες αναλύσεις οι τοπικοί δημοσιογράφοι μας? Ο Πρετεντερης από την Αθήνα εγραψε την αλήθεια που αυτοί έχουν μπροστα στα ματια τους αλλά αρνιούνται να δουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν… Η επιλογή ενός υποψηφίου που ο κόσμος δεν θέλει πια, είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του υποψηφίου που θέλησε να εκλεγεί. Το κακό δε για τον συγκεκριμένο υποψήφιο, είναι ότι έχοντας διατελέσει και Υπουργός, τον έμαθε πολύ καλύτερα όλη η Ηπειρος και συνεπώς όλοι οι Ηπειρώτες είχαν τη δυνατότητα να δουν «το έργο του». Δυστυχώς για τον κ. Αργυρη η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια κρύβεται την πρώτη θητεία, τη δεύτερη….δεν κρύβεται όμως για πάντα! Και ευτυχώς υπάρχουν και πολίτες με ιδανικά και με τις κατάλληλες αντιστάσεις ώστε επιτελους αυτη τη φορά στείλανε το κατάλληλο μήνυμα. Όσο για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, ας καταλάβει ότι βαρεθήκαμε τους ιδιους ανίκανους εδω και πόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν την περιοχή μας σαν προτεκτοράτο τους και να υπερακοντίζουν άλλους πολυ ικανότερους και αξιότερους, οι οποίοι μην έχοντας τους ιδιους μηχανισμούς και επειδή ακριβώς έχουν την αξιοσύνη δεν μπορούν (και δεν τους ταιριάζει!) να ασχολούνται με την πολιτική ως έχει. Ευτυχώς οι καιροί αλλάζουν – σε περιόδους κρίσης ο κόσμος αφυπνίζεται- και έτσι, για όσους έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά της αξιοσύνης δημιουργείται ο μηχανισμός που τους βοηθά. Και ο μηχανισμός αυτός δεν είναι άλλος παρά η στήριξη του κόσμου! Ταυτόχρονα, οι άλλοι μηχανισμοί που επί χρόνια «υπνώτιζαν» τον κόσμο, ξεσκεπάζονται και αποκαλύπτεται η αδυναμία τους. Ας μην ψάχνουν οι δημοσιογραφοι μας και οι κολλητοι του Αργύρη ευθύνες αλλού, οι ευθύνες είναι του Αργυρη και κανενός άλλου. Αλλά ακόμα και τούτη την ώρα δεν δείχνουν την αξιοπρέπεια να το παραδεχτούν, ούτε αυτοί ούτε ο ίδιος.

 2. delinquents Says:

  Νομίζω δεσποινίς ότι έχεις πιάσει το νόημα της κατάστασης στο τοπικό ΠΑΣΟΚ της Ηπείρου. Τόσα χρόνια υπάρχει η προσπάθεια ψαλιδίσματος αξιόλογων στελεχών και όχι προσπάθεια ανάδειξής τους. Έτσι πολλά στελέχη που έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν χωρίς ιδιαίτερους μηχανισμούς, επιλέγουν να κάτσουν στην απ’ έξω και παραγκωνίζονται από διάφορους μηχανισμούς και παράγοντες.

  Είναι σίγουρο πως θα γίνει προσπάθεια καταμερισμού της ήττας σε πολλούς αποδέκτες αλλά βασικό στοιχείο παραμένει: θα λάβουμε το μήνυμα της ήττας; Όπως άλλωστε λέει και ο πρωθυπουργός «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Πολύ φοβάμαι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο μέλλον θα μείνουμε μόνοι μας να ασχολούμαστε ενώ ο κόσμος θα μας έχει γυρίσει την πλάτη και θα ψάχνει αλλού αξιόπιστες λύσεις.

 3. Τα αίτια της ήττας στην περιφέρεια Ηπείρου « Το μεγαλύτερο blog της πόλης Says:

  […] Από delinquents […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: