Προβλήματα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο κ. Σπύρος Γεωργάτος και ο κ. Άρης Μπαρτζώκας,  αντιπρόεδρος και γραμματέας του συλλόγου των καθηγητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αντίστοιχα, έδωσαν χτες συνέντευξη τύπου όπου περιέγραψαν μία ζοφερή κατάσταση για το πανεπιστήμιο. Ασφυκτική η οικονομική κατάσταση, χωρίς πετρέλαιο οι αίθουσες είναι κρύες αφού η θέρμανση είναι «… υποτυπώδης ή ανύπαρκτη», σε λίγα χρόνια τα παιδιά δεν θα έχουν καθηγητές να κάνουν μάθημα, μεταξύ άλλων.

Αυτό που διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα που κάλυψαν το γεγονός είναι πως οι παρατηρήσεις των καθηγητών αναλώθηκαν σε διαχειριστικού τύπου απορίες για τις προσλήψεις, για τις ανάγκες που αυξάνονται, για τους ωρομίσθιους 407 καθηγητές. Αυτού του τύπου τα ερωτήματα είναι σεβαστά και θα πρέπει να διατυπώνονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα.  Ιδανικό θα ήταν να τεθούν επίσης ερωτήματα για την αύξηση της αποδοτικότητας, για εκείνους τους καθηγητές που ονομάζονται αλεξιπτωτιστές (π.χ. πάνε μόνο τις Δευτέρες για μάθημα γιατί μένουν μόνιμα στην Αθήνα), για τον τρόπο πρόσληψης και τις διάτρητες διαδικασίες κρίσης που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο συνδυασμός των ερωτημάτων είναι αυτός που θα δώσει αξιοπιστία στις διεκδικήσεις τους.

Μέχρι να αναγνωριστούν από την ακαδημαϊκή κοινότητα οι αδυναμίες που υπάρχουν στους κύκλους της και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε συνδυασμό με τους αρμόδιους, η γενική πεποίθηση του κόσμου θα είναι πως άλλη μία βολεμένη ομαδούλα προσπαθεί να μην της χαλάσει η ζαχαρένια.

Το δια ταύτα είναι να μην μένουν οι καθηγητές σε παρατηρήσεις και ρητορικές απορίες.

  • Είναι άσχημο που μειώνονται οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων; Είναι.
  • Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι προϋπολογισμοί από το κράτος; Είναι.
  • Μπορούν να κάνουν κάτι οι ίδιοι για να βελτιώσουν τους προϋπολογισμούς του ιδρύματος; Μπορούν.
  • Πότε θα παρουσιάσουν τις δράσεις που αναλαμβάνουν για την αύξηση του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων;

Η προσπάθεια και η ευθύνη βελτίωσης των πανεπιστημίων είναι στο χέρι των πανεπιστημιακών. Θα πρέπει λοιπόν και αυτοί, που είναι το πιο μορφωμένο κομμάτι του πληθυσμού, να μην κοιτούν προς το κράτος με το χέρι απλωμένο ζητώντας χρήματα, αλλά να σηκώσουν τα μανίκια και να δώσουν λύσεις εκεί που χρειάζεται και περνάει από το χέρι τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: